FHM goes digital - 16th Economic International Conference at Ștefan cel Mare University of Suceava (USV) - Innovation embraces Tradition - The Technology Impact on Interpretation of Cultural Heritage

Despite the corona crisis, the FHM Berlin and FHM Schwerin showed their presence at the "16th Economic International Conference") at Ștefan cel Mare University of Suceava (USV), which was carried out digitally due to the current situation.

Prof. Dr. Heike Bähre also represented the FHM University in the scientific committee of the international conference. There were contributions from 5 European countries, see here.

Together with international experts Prof. Dr. Heike Bähre and Valerie Elss M.Sc. discussed the possibilities and challenges of Economy 4.0, which will systematically change the way of dealing with tourism needs, including processes of heritage interpretation and experience design. In a contribution on the topic of the influence of new technologies on interpretations of cultural heritage, both focused on cultural tourism and explained the concept of interpretation of cultural heritage in the context of the current research project MIECAT .

In order to provide a practical insight into the current potential of information and communication technologies, Fintech and Digital Business expert Giovanni Buono MBA (guest lecturer at LUMSA University and co-founder of Fundsfy) presented existing best practice approaches in a joint contribution with FHM and spoke in this context about the possibilities of crowdfunding or VR/AR, “The ‘new and post- covid’ life  will see inevitably a boost of technology in mostly each process both for individuals and companies, finance, payments and simple activity like promoting and visiting of a cultural site will be embedded of digital solution to fit with behavioural change of people worldwide” said Buono.

Already next Tuesday, 12.05. Giovanni Buono MBA and Valerie Elss M.Sc. will present results of the MIECATs project at the "5th Annual International Symposium on Leisure & Recreation" of the "Athens Institute for Education and Research" and link them with an economic and information technology perspective.

FHM goes digital – 16th Economic International Conference an der Ștefan cel Mare University of Suceava (USV) - Wie Digitalisierung und Ökonomie die Interpretation von Kulturerbe verändert

Trotz der Coronakrise zeigen die FHM Berlin und FHM Schwerin im Rahmen der „16th Economic International Conference“ an der Ștefan cel Mare University of Suceava (USV) Präsenz, die aufgrund der aktuellen Situation digital durchgeführt wurde.

Prof. Dr. Heike Bähre vertrat die FHM auch im wissenschaftlichen Komitee der internationalen Konferenz. Insgesamt wurden Beiträge aus 5 europäischen Ländern eingereicht, siehe hier.

Gemeinsam mit internationalen Fachvertretern diskutierten Prof. Dr. Heike Bähre und Valerie Elss M.Sc. bezüglich Möglichkeiten und Herausforderungen der Ökonomie 4.0. Diese wird die Art und Weise des Umgangs mit touristischen Bedürfnissen systematisch verändern– Prozesse der Interpretation des Kulturerbes und des Experience Designs eingeschlossen. In einem Beitrag zum Thema des Einflusses neuer Technologien auf Interpretationen des Kulturerbes stellten beide den Kulturtourismus in den Fokus und erläuterten den Begriff der Interpretation von Kulturerbe im Rahmen eines aktuellen Forschungsprojekts MIECAT.

Um einen praxisnahen Einblick in gegenwärtige Potentiale von Informations- und Kommunikationstechnologien zu ermöglichen, stellte der Fintech und Digital Business Experte Giovanni Buono MBA (Gastdozierender an der LUMSA Universität und Co-Founder von Fundsfy) in einem gemeinsamen Beitrag mit der FHM bestehende Best Practice Ansätze vor und sprach in diesem Zusammenhang über die Möglichkeiten im Rahmen von Crowdfunding oder Virtual und Augmented Reality. „Das 'neue und post-covide' Leben wird unweigerlich einen Aufschwung der Technologie in den meisten Prozessen sowohl für Einzelpersonen als auch für Unternehmen mit sich bringen, Finanzen, Zahlungen und einfache Aktivitäten wie die Werbung und der Besuch einer kulturellen Sehenswürdigkeit werden in digitale Lösungen eingebettet werden, um mit den Verhaltensänderungen der Menschen weltweit Schritt zu halten", so Buono.

Bereits am kommenden Dienstag, 12.05. stellen Giovanni Buono MBA und Valerie Elss M.Sc. auf dem „5th Annual International Symposium on Leisure & Recreation“ des „Athens Institute for Education and Research“ Ergebnisse des Projekts MIECATs vor und vernetzen diese mit einer wirtschaftlichen und informationstechnologischen Perspektive.

16th Economic International Conference" at Ștefan cel Mare University of Suceava (USV)

Fintech and Digital Business Expert Giovanni Buono MBA refers to the potential of crowdfunding within the preserving of cultural heritage

Valerie Elss M.Sc. gives an introduction to the Erasmus+- project MIECAT